Želite da vam na kraju mjeseca ostane više novca? Primijenite ovih pet trikova

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Ako još niste spremni dublje sagledati svoju financijsku situaciju, možda da pokušate s malim, ali provjerenim koracima? Ako vam od razmišljanja o mirovini, porezima, kreditima, hipotekama i zajmovima pada mrak na oči, pokušajte razmišljati o jednostavnim malim koracima koji će vas odvesti u pravome smjeru.

Donosimo vam pet savjeta kako uštedjeti novac.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

1. Odustanite od samo jednog nepotrebnog izdatka
Niste spremni odreći se svih blagodati? Bez brige, odredite samo jednu stvar koju ćete maknuti s budžeta. Odaberite nešto što ima razumnu cijenu, primjerice, neku nepotrebnu pretplatu ili odlučite da ovog mjeseca nećete kupiti nijedan novi komad odjeće. Kada jednom to učinite, lakše ćete to učiniti i sa zahtjevnijim stvarima. Kada vas uhvati kriza, fokusirajte se na ono što ćete učiniti s ušteđenim novcem.

2. Potražite pomoć od pametnih pomoćnika putem mobitela i aplikacija
Nema tko nije čuo za Siri. Koristite pametnog pomoćnika na svom mobilnom telefonu te instalirajte aplikacije koje su stvorene kako bi korisnicima pomogle da se lakše snalaze s financijama.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

3. Konsolidirajte se sa svojim partnerom ili obitelji
Mali troškovi brzo se nakupe, a ako živite u kući u kojoj postoje tri pretplate za Netflix, četiri ista praška za rublje i slično, vrijeme je da srežete određene troškove. Sastavite listu stvari iz kućanstva koje koristi više osoba i pokušajte odrediti gdje možete uštedjeti. Pretplatu na Netflix, primjerice, možete podijeliti s obitelji ili prijateljima.

4. Koristite gotovinu
Ako zaista želite poraditi na svom kućnom budžetu, ostavite kartice kod kuće kad krenete u kupnju i ponesite samo gotovinu. Naime, kada vidite kako trošite novac, lakše ćete donijeti odluku da nešto ne kupite. Kada plaćamo karticama, nemamo taj osjećaj da smo puno potrošili.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

5. Razmislite prije nego što nešto bacite
Prije nego što donirate ili bacite nešto, razmislite možete li tu stvar prodati i tako zaraditi dodatan novac. Njuškalo, eBay, Moje krpice… – sve su to stranice na kojima možete pokušati prodati određene stvari.