Želite malenog kućnog ljubimca, ali niste sigurni kojeg odabrati? Održavanje kućnog ljubimca zahtijeva veliku odgovornost i dugoročnu obvezu. Životinje imaju određene fizičke i emocionalne potrebe koje morate biti spremni ispuniti. Najbolje je upoznati se sa potrebama različitih kućnih ljubimaca, kako biste lakše odabrali onog koji najviše odgovara vašem životnom stilu.

1. Akvarij s ribicama je dobar izbor ako želite mirnog ljubimca koji ne zahtijeva  stalnu fizičku interakciju. Prije kupnje akvarija, morat ćete odabrati kakve ribice ćete u njemu držati. Nisu sve ribice jednostavne za održavanje, i ne zahtijevaju sve jednaku veličinu akvarija. Najpopularnija ribica je tzv. “zlatna ribica”, za koju se često misli da može bezbrižno živjeti u maloj okrugloj posudi bez aeracije ili filtracije, te da je dovoljno svakih par dana promijeniti vodu. Zlatne ribice proizvode puno više otpada od mnogih drugih riba, a svaka kompletna promjena vode njima stvara stres, uzrokuje pad imuniteta, te se povećava rizik od raznih oboljenja i uginuća. U malim teglicama one neće moći napredovati, a zbog zaobljenog stakla ribicama će se isriviti vid, te će biti pod stalnim stresom. Ukoliko ribici pružite pristojan dom, zauzvat ćete dobiti ljubimca koji na vas djeluje umirujuće, ublažava stres i anksioznost.

PHOTO: pixabay.com
PHOTO: pixabay.com

2. Papige

Papige su fascinantna i lijepa stvorenja. Vrlo inteligentne i društvene životinje koje zahtijevaju dosta pažnje. U divljini one uglavnom žive u jatima, stoga razmislite da ih uzimate u paru. U prirodi ptice velik dio dana provode leteći, stoga bi im kavez trebao biti dovoljno velik da mogu raširiti krila i “preletjeti” s jednog kraja kaveza na drugi. Bilo bi idealno kada biste im mogli osigurati prostoriju u kući u kojoj bi ih povremeno mogli puštati. Bitno je također mjesto na koje ćete kavez pozicionirati. Ptica mora biti zaštićena od propuha, vručine ili hladnoće. Također, ptice dosta prljaju, pa se pripremite na često čišćenje prostora oko kaveza.

PHOTO: pixabuy.com
PHOTO: pixabuy.com

3.Glodavci (i dvojezupci)

Briga za glodavce može biti vrlo zanimljiva ako želite aktivnog kućnog ljubimca. Najpopularniji glodavci su hrčci, miševi, gerbili, zamorčići, štakori i činčile, a dvojezupci, kunići. Neki od njih ne mogu živjeti samostalno, a s druge strane neki, kao i neke vrste hrčaka, najbolje žive sami, stoga na to treba obratiti pažnju kada birate svog kućnog ljubimca. Svaki zahtijeva određenu veličinu kaveza, pa morate vidjeti koliko imate mjesta za svog budućeg ljubimca.  Za ovog ćete ljubimca taođer morati odvojiti vrijeme za čišćenje. Glodavci zahtijevaju dnevno i tjedno čišćenje kaveza, kao i svakodnevnu interakciju s vlasnikom, kako bi se lakše socijalizirali i kako bi bili sretni. Trebali biste ih puštati iz kaveza jer su jako znatiželjni, vole se igrati i komnicirati sa okolinom. Osigurajte pritom kablove i predmete koje bi mogli izgristi, napraviti štetu ili se njima ozlijediti.

PHOTO: pixabay.com
PHOTO: pixabay.com

Dobro se informirajte prije kupnje novog krznenog/pernatog prijatelja!