Žene u rallyju: Poznata voditeljica i uspješna frizerka izabrale hobi u kojem dominiraju muškarci

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL - Privatni album
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL - Privatni album

Kratka plava kosa, škare u rukama, ružičasta boja, karta svijeta, kaciga i brzi automobili. Svi ovi pojmovi zajedno imaju smisla kad se uz njih spomene ime Tajane Vojvodić – Pinky, 32-godišnje Samoborke. Predsjednica je Auto Karting kluba Sveta Nedelja, priprema najveću rally utrku u ovom dijelu Europe, a većinu dana provodi u svom frizerskom salonu.

“Točno na svoj 19. rođendan, 2005. godine, otvorila sam salon. Godinu dana bila sam u jednom salonu na praksi, a onda sam jedan dan došla doma i rekla svojima: ‘Ili otvaram svoj salon ili izlazim iz struke. Nažalost, frizeri su jako malo plaćeni. Ponekad dobivaju plaću, ponekad ne, ponekad na ruke itd. Roditelji su mi pomogli da otvorim salon, prvih godinu dana bilo je teško, ali nisam se predavala”, priča nam Tajana.

U salonu je od 8 sati ujutro, a ponekad i do 8 navečer. Ima mnogo mušterija, a najviše voli kad joj kažu: “Radi što hoćeš”.

“Najgore mi je kad netko dođe s fotografijom Severine ili Jennifer Lopez. Ja nisam plastični kirurg (smijeh), a tu je faktor i photoshop –fotografija je jedno, stvarnost nešto drugo. Usudila bih se reći da su muškarci ponekad zahtjevniji od žena. Svaka dlaka mora biti na svome mjestu, ima ih koji vole eksperimente. Najviše volim kad nekome nije žao odrezati kosu ili se usudi ići iz crne u plavu. Ljudi se boje eksperimentirati. No baš sam neki dan imala zanimljivu situaciju. Cura je imala dugačku crnu ‘afro’ kosu. Uvijek sam joj šišala samo vrhove, ali došla je i rekla: ‘Šišaj me na kratko!’. Napravili smo jednu fora bob frizuru”, kaže Tajana.

U svoje slobodno vrijeme najviše voli putovati na daleke destinacije, a kad nije na putovanju, hobi su joj autoutrke.

Foto: Privatni album

“S tim sam počela kada sam upoznala sadašnjeg muža. Od malih je nogu bio u autosportu i uz njega sam to zavoljela. Kad jednom probaš, to je kao droga – neopisivi osjećaj adrenalina, koji traje već 10 godina. U organizaciju utrke upustili smo se 2010. godine. Rally Show Santa Domenica iz jedne je male utrke došao do najboljeg u ovom dijelu Europe. Ove godine nam dolaze natjecatelji iz Belgije, Slovenije, Austrije, Italije, Srbije, Mađarske, Švedske, Velike Britanije…”

Foto: Privatni album

Rally Show Santa Domenica ove se godine održava od 23. do 25. studenoga u Svetoj Nedelji. Poseban gost bit će pjevač Sandi Cenov, koji će biti vozač, dok će mu suvozačica biti Lana iz AKK Sveta Nedelja.

Tajana, kao suvozačica, i njezin suprug Daniel voze Mitsubishi Lancer starije generacije.

“Utrka se vozi u više etapa, na različitim dijelovima ceste. Traje dva dana, a očekuje se oko 10 tisuća ljudi. Posjetitelji vole te šarene ‘nabrijane’ aute koji brzo voze i ‘brundaju’. U klubu je sve više žena suvozačica pa je u posljednih pet godina osnovana klasa ‘Co Driver Lady Trophy’.

Zadatak suvozača je da vozaču za vrijeme utrke čita kartu, odnosno radar koji radimo prije utrke u običnom autu. Vozač mi diktira opaske o stazi koje ja zapisujem i tijekom utrke mu ih čitam. Uloga suvozača zapravo je vrlo bitna. Vozač ne može znati stazu napamet i ako mu krivo pročitam – može biti svega. Uvijek je suvozač kriv, ali ja se ne slažem s tim (smijeh). Možda sljedeće godine, na jubilarnom, 10. rallyju, budem vozačica”, našalila se Tajana.

Voditeljica Lorena Nosić još je jedna poznata rally suvozačica, koja je utrke zavoljela uz  svog partnera Marka, a sudjelovala je i na svetonedeljskima.

Foto: Goran Jakus/PIXSELL

“Jednom prilikom Marko je ostao bez suvozača pa su mu predložili: ‘Zašto to ne bi bila Lorena?’ I tako je počelo. To je bilo prije desetak godina, nije bilo puno žena u utrkama i mnogima je to bilo čudno. Išli smo trenirati, isprobati mogu li ja čitati zavoje i ispostavilo se da sam odlična suvozačica! Dobro smo se nadopunjavali, a kad bih pogriješila, Marko nikad ne bi burno reagirao jer on nije taj tip”, ispričala nam je Lorena.

No, prisjetila se jedne svoje “pogreške” na utrci.

“Bilo je to na utrci u Sloveniji, gdje ima skokova. U trenutku utrke, Marka je ponijelo i poskočio je, a ja sam se od uzbuđenja počela smijati – to mi se i inače događa. Nisam se mogla zaustaviti pa sam uspjela izgovoriti samo početak rečenice tipa: ‘Sad je lijevi zavo…hahahahaha’. I tako sve dok mi Marko nije rekao: ‘Sad je dosta, glava nam je u torbi”, prisjetila se Lorena.

Vozili su Suzuki Swift iz 90. godine, sve dok ga nisu “iscrpili do maksimuma”, a novi auto im se činio kao preveliko ulaganje. Poslije su Lorena i Marko dobili djevojčicu Tjašu pa su utrke za voditeljicu postale tek draga uspomena.

“Uokvirili smo puno fotografija iz tog vremena. Na zidu imamo više fotografija s utrka nego naše Tjaše”, našalila se Lorena.

Nesreće na rally utrkama nisu česte, ali ponekad se događaju incidenti. Prošle godine na Rally Showu Santa Domenica dvije su djevojke izletjele na stazu te ih je “pokupio” auto.

“To mi je oduzelo 10 godina života. Autosport je opasan – ne pretrčavaj cestu kad je utrka u tijeku! Njih dvije su jednostavno izletjele, kao da ih je netko ispalio iz praćke. Srećom, jedna je prošla bez ozljeda, drugoj je puknula noga, ali oporavila se bez ikakvih posljedica”, napominje Tajana Vojvodić. Ona dosad nije imala nijednu veću nezgodu, a napominje i kako brzinu voli samo na stazama.

“Svaki sport je opasan na svoj način. Kad sjedneš u auto, ne smiješ razmišljati da ti se može nešto dogoditi, jer po tome ne bi nikad sjela u auto. U prometu ne vozim brzo. Cesta nije pista – to je naš slogan. Za one koji vole divljati postoje autoutrke i staze”.