Životna pobjeda mlade Zagrepčanke: ‘Skinula sam 60 kg i ne mislim stati’

Foto: Privatni album

Hana Božičević još je kao mala bila bucmasta djevojčica. Kako je rasla bila je sve deblja. Nakon puberteta i tijekom svojih dvadesetih godina došla je do brojke od čak 155 kilograma. Unatoč brojnim pokušajima mršavljenja, ništa nije uspijevalo. Prije godinu dana, sa svojih 29 godina, Hana je konačno odlučila – idem na sve ili ništa. Obratila se stručnjacima, prihvatila program mršavljenja i – uspjela. U nešto više od godinu dana smršavjela je ravno 60 kilograma. Sada joj vaga pokazuje 95 kg, a konačni cilj je 75. Nakon svega niti ona više ne sumnja da će to ostvariti.

Hana Božičević je po obrazovanju inženjer proizvodnje i prerade mlijeka, a radi u jednoj kozmetičkoj tvrtki kao zamjenica menagera.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Kako je tekao njezin proces mršavljenja, ili da se bolje izrazimo, proces psihofizičkog ozdravljenja, otkrila nam je Hana u iskrenom razgovoru.

Od kada imate problem s težinom? 

Problem s težinom je oduvijek bio prisutan. Već od malih nogu sam bila, kako bi se reklo, bucmasto dijete, a s godinama se taj problem, nažalost, samo povećavao.

Je li uzrok vaše debljine bila isključivo prehrana ili su i neki drugi problemi doprinijeli tome? 

Kada pričam o uzroku svoje debljine, gledajući unatrag, problem je sigurno bila prehrana koja je bila neuravnotežena, kako nutritivno tako i u kalorijskom smislu. Težina se počela još više gomilati ulaskom u pubertet. Problem sa štitnjačom je otkriven tek u mojim dvadesetima, ali od tada to držim pod kontrolom. Hormonalni disbalans je bio manjim dijelom kriv, ali doista ne mogu reći da je bio najveći “krivac”. Prehrana je bila moj najveći problem. Naime, sve svoje poteškoće u životu sam rješavala hranom. Za emocije koje su fluktuirale od sreće do tuge hrana je uvijek bila prvi ”lijek” za kojim sam posezala.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Što je bio prijelomni trenutak u vašem životu koji vas je natjerao na tako velik gubitak kilograma? Je li to bilo zdravlje, izgled, okolina ili nešto četvrto?

Prijelomni trenutak se dogodio kada mi se pružila, kako ja volim reći, jedna od mnogih prilika da napokon napravim nešto za sebe i pokrenem se u pravom smislu te riječi.

Bila sam u klasičnom stanju depresije zbog velike prekomjerne težine. Do tada sam doživjela bezbroj pokušaja i padova kad god bih se uhvatila u koštac sa svojom kilažom.

Kada sam naišla na program i mogućnost da još jednom krenem u borbu sa svojim ”neprijateljem” nekako sam skupila snage i rekla: “Ok, to je to, idemo. Najgore što ti se može dogoditi je da ne uspiješ, a najbolje da izgubiš kilograme.”

Motiva sam imala napretek; zdravlje, kako psihičko tako i fizičko, ali i činjenica da sam mlada žena koja ima puno toga za ponuditi, a skriva se iza kilaže koja je koči u mnogim stvarima.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Jeste li imali kakvih psihofizičkih problema zbog debljine?

S prekomjernom težinom dolaze problemi na mnogim područjima. Ona svima dopušta da tu osobu osuđuju i komentiraju. Normalno je da se loše osjećate kada niste sretni sa svojim tijelom, kada stalno mozgate kako dalje, ali nekako idete dalje jer nemate izbora. Sve to negativno utječe na pojedinca.

Osobno sam doživjela ono tipično povlačenje iz svijeta u sigurnost svoje sobe i hrane. Meni je ta izolacija još teže pala jer sam po prirodi izuzetno pozitivna, komunikativna i vesela tako da definitivno mogu reći da sam se našla u krajnje neprirodnoj situaciji u kojoj je debljina mijenjala moju psihu.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Kome ste se obratili za pomoć? Koji program mršavljenja ste odabrali?

Pružila mi se prilika preko poznanice da sudjelujem u Vitadu programu u kojem vam se dodijeljuje personalizirani program prehrane, mjerenja te praćenje napretka s osobnom nutricionisticom. Prihvatila sam i krenula. I eto, otada je skoro 60 kilograma manje.

Kako je izgledao vaš program mršavljenja?

Moj program ima tri faze i sve su bile u dogovoru s nutricionisticom. Ona je sve etape mršavljenja prilagođavala meni i stanjima u kojima sam se nalazila. Znale smo što nam je cilj i tako smo prilagođavale program.

Što je bilo na jednom vašem prosječnom, dnevnom jelovniku?

Moj dan je bio razdijeljen u pet obroka. Jutro bih započela s proteinskim shakeom. U točno određenim vremenskim razmacima sam konzumirala čiste proteine u obliku mesa uz salatu, dok je međuobrok bila proteinska čokoladica. Kako je vrijeme protjecalo dodavali smo određeno voće u jelovnik i imali još neke sitnije preinake.

Koje namirnice ste obavezno morali izbaciti, a koje ubaciti u vašu prehranu?

Namirnice koje sam izbacila su bili šećeri, odnosno ugljikohidrati te mliječni proizvodi. Ostali su čisti proteini i salate. U početku mi je sve to bilo neobično, no tijelo se već na početku počelo mijenjati. Ubrzo shvatiš koliko će se sve to isplatiti.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Vježbate li?

Vježbam koliko mi dopušta posao i privatni život. Ozbiljnije vježbanje sam uvela tek nedavno kada sam krenula na skidanje zadnjih 15 kilograma, a to je crossfit. Cilj je da stvorim mišićnu masu koju sam zapostavljala. Međutim, i prije sam bila aktivna zbog problema s leđima, a bavila sam se aerobikom. No, kada u sebe unosite toliko kalorija koliko sam ja unosila, onda vas aerobik od tri dana u tjednu ne može spasiti.

Kako ste se osjećali tijekom procesa mršavljenja?

Jednom riječju – promijenjenom. Upoznala sam samu sebe i svoje tijelo. Osjećala sam promjene, a sve su bile pozitivne. Kada radite na sebi i vidite rezultate, to je dovoljan poticaj za dalje.

Je li bilo trenutaka kada ste poželjeli odustati?

Bilo je trenutaka kada mi je bilo teško i bojala sam se da neću uspjeti, ali nikada nisam htjela odustati. Napredak koji je bio vidljiv svakim vaganjem bio je dovoljan da se nastavim boriti za sebe i svoje zdravlje.

Kakva je bila dinamika mršavljenja? Koliko ste u početku gubili kilograma, a koliko kasnije?

S obzirom da sam napravila totalan rez u prehrani na početku sam mjesečno gubila 7-8 kilograma, a kasnije 3-4.

Kako se osjećate sada nakon gubitka od čak 60 kilograma? Opišite nam sada vaše psihofizičko stanje.

Osjećam se preporođeno. Kao da imam novu priliku za sve što želim učiniti u životu. Osjećam da mogu sve ono što prije nisam mogla. Svaki kilogram koji nadalje skinem bit će još jedna mala pobjeda za mene, onu mene koju sam cijeli život sputavala. Lijepo je kada napokon počneš misliti na sebe u pozitivnom smislu jer onda možeš više pružiti svijetu i ljudima oko sebe.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Što je najbitnije što ste naučili tijekom procesa mršavljenja?

Najbitnije je biti uporan, ne bojati se promjena, slušati struku, slušati sebe i svoje tijelo te mu se zahvaliti na svemu što je istrpjelo do danas. Važno je biti svjestan kako je mršavljenje jedan životni proces kroz koji se uči i kako se to može iskoristiti da napravimo bolju verziju sebe.

Koliko kilograma imate sada, a koji je vaš konačni cilj?

Glavni cilj mi je najprije bio da se spustim ispod magične brojke 100. Sada sam na 95 kilograma, a u novoj fazi mi je želja doći na 80 kilograma. Konačni cilj je 75 kilograma.

Tko ili što vam je bila najveća podrška tijekom mršavljenja?

Podrška su mi cijelo vrijeme bili prijatelji, obitelj, dečko i, naravno, moja nutricionistica. No, čovjek je uvijek sam sebi najveća podrška. Moraš sam sebe gurati i bodriti se za svaki sljedeći korak. Na koncu, to je vaše tijelo i vaša borba.

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Bojite li se recidiva?

Uvijek. Mislim da će uvijek biti prisutan strah od onog lošeg i onoga što me je prije kočilo. Ali, znate, to ni ne mora biti loša stvar.

Imate li plan kako održavati kilažu kada dođete do svog konačnog cilja?

Plan je jesti onako kako sam se naučila kroz program. Trebam uživati u zdravoj hrani, zdravim količinama i prihvatiti da je kvaliteta uvijek ispred kvantitete.

Što biste poručili drugim ženama koje imaju velik problem s težinom?

Problem s prekomjernom težinom nije problem samo te osobe, već i svih oko nje. Niti jedna hrana ili obrok ne mogu zamijeniti zadovoljstvo koje osjećam zbog rada uloženog u sebe i rezultata koje vidim. Gubitak kilograma je u ovom slučaju pozitivan gubitak. Taj uspjeh vam nitko nikada ne može oduzeti jer je riječ o vašem trudu i vašem srcu koje ste uložili u svoje tijelo.