Znanstvenici na pragu izuma revolucionarnog kondoma?

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Tim stručnjaka iz Velike Britanije uspješno je proizveo novu vrstu kondoma koji se sam lubricira i tako pokazuje ogroman potencijal da smanji bol i poveća užitak tijekom seksualnog odnosa. 

Iako klasični kondomi izrađeni od lateksa imaju brojne prednosti, poput jednostavne upotrebe, niske cijene i visoke nepropusnosti materijala, zbog površine koju karakterizira visoko trenje mogu dovesti do određenih problema za vrijeme seksa, uključujući neudobnost i pucanje.

Primjerice, u istraživanju provedenom 2008. u SAD-u, 77 posto muškaraca i 40 posto žena reklo je da su zbog korištenja kondoma manje uživali u seksu.

To je ujedno i glavni razlog zbog kojeg puno ljudi izbjegava korištenje te vrste zaštite, čime raste mogućnost neplanirane trudnoće i prenošenja spolnih bolesti. No, dosad nije postojalo idealno rješenje. Naime, čak i kondomi s lubrikantom mogu pružiti samo kratkotrajno zadovoljstvo.

Međutim, nova vrsta kondoma mogla bi ponuditi alternativu jer na lateksu sadrži tanki sloj hidrofilnih polimera. Topivi su i privlače molekule vode, što znači da u dodiru s vlažnom površinom postaju skliski na dodir.

Tehnika premaza stvara snažnu kemijsku vezu između lubrikanta i lateksa pa se premaz ne uklanja te lako i dosljedno osigurava trenje. Ipak, nijedna od tih karakteristika ne utječe na čvrstoću materijala.

U sklopu studije, kondome su isprobala i 33 ispitanika, a većina je ustvrdila da je novi materijal bolji od klasičnog.

“Rezultati istraživanja ukazuju na to da bi novi prezervativ mogao povećati uporabu kondoma među populacijom koja ih ne koristi konzistentno”, zaključili su istraživači.

Izum je djelomično financiran sredstvima iz zaklade Billa i Melinde Gates, piše Science Alert.