Znanstvenici otkrili uzrok autoimunih bolesti i kako ih liječiti?

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Autoimune bolesti često su “nevidljive”. Karakteriziraju ih, naime, brojni nepovezani simptomi pa pacijenti godinama obilaze liječnike prije nego što dobiju konkretnu dijagnozu.

No, tim istraživača sa Sveučilišta Yale možda je pronašao konkretan uzrok autoimunih bolesti, kao i obećavajuću metodu liječenja, piše I fucking love science. Podsjetimo, autoimune bolesti podrazumijevaju pretjeranu reakciju imunološkog sustava na organizme, tvari i tkiva normalno prisutna u tijelu. Novi znanstveni rad objavljen u časopisu Science povezao je autoimune reakcije s bakterijom u crijevima Enterococcus gallinarum.

Autoimuna reakcija tijela, kako se navodi, nastaje kada bakterija spontano migrira iz crijeva u druge organe u tijelu, poput slezene, jetre i limfnih čvorova. Lupus, reumatoidni artritis i Hashimotov tiroiditis samo su tri od preko stotinu bolesti koje bi se mogle pripisati stanjima povezanim sa zdravljem crijevnih bakterija.

Za potrebe istraživanja znanstvenici su genetskim inženjeringom potaknuli osjetljivost na autoimune bolesti kod miševa. Nakon toga analizirali su crijevne bakterije kako bi identificirali one koje su uzrokovale upalu ili bile uključene u proizvodnju antitijela poznatih po poticanju autoimunog odgovora tijela. Krivca su pronašli u bakteriji Enterococcus gallinarum.

Rezultati su potvrđeni usporedbom kultiviranih stanica jetre kod zdravih ljudi i osoba s autoimunim bolestima. Upravo kod potonjih pronašli su tragove sporne bakterije. Ujedno, utvrdili su da simptome bolesti mogu smanjiti suzbijanjem bakterije antibioticima ili cjepivom.

“Liječenje antibioticima i drugi pristupi poput cjepiva obećavajući su načini za poboljšavanje kvalitete života pacijenata s autoimunim bolestima”, istaknuo je Martin Kriegel, jedan od autora studije.