Znanstveno je dokazano: Kava je dobra za zdravlje

Foto: pixabay

Uživate u najpopularnijem napitku na svijetu? Uživajte i dalje jer kava donosi i neke zdravstvene dobrobiti. Portal healthline donosi 13 znanstveno utvrđenih benefita uživanja u kavi.

Mnoge kontrolirane studije pokazuju da kava poboljšava različite aspekte funkcije mozga – uključujući memoriju, raspoloženje, budnost, razinu energije, reakcije i opću mentalnu funkciju. To omogućuje stimulans kofein, koji je najkorištenija psihoaktivna supstancija na svijetu.

Nekoliko je studija pokazalo da kofein potpomaže “izgaranje” masnog tkiva i ubrzava metabolizam, ali moguće je i da se ti učinci smanjuju kod onih koji već dugo uživaju u kavi.

Kofein može povećati razinu adrenalina i osloboditi masne kiseline iz masnih tkiva. To također dovodi do značajnih poboljšanja u fizičkoj izvedbi. Dakle, osim psihičkih, pomaže i fizičkim naporima kojima je tijelo izloženo, zato šalica kave prije teretane nije naodmet.

Kava sadrži nekoliko važnih hranjivih tvari, uključujući riboflavin, pantotensku kiselinu, mangan, kalij, magnezij i niacin. Razina tih vitamina i minerala u kavi je izuzetno mala, ali uz još neku hranu ili pića predstavlja osnovu za pravilan unos tih tvari.

Veliki pregled 18 studija pokazao je da je svaka šalica kave dnevno povezana sa 7 posto manjim rizikom od dijabetesa. Dijabetes je ozbiljan zdravstveni problem koji utječe na milijune ljudi širom svijeta.

Foto: Andrii Podilnyk/unsplash

Alzheimerova bolest najčešća je neurodegenerativna bolest i vodeći uzrok demencije u svijetu. Ne postoji lijek za nju, ali svakako se preporučuje zdrava prehrana i vježbanje kako bi se prevenirala. Pritom se i pijenje kave računa kao nevjerojatno dobra navika. Oni koji uživaju u kavi imaju i do 60% manji rizik od Parkinsonove bolesti, drugog najčešćeg neurudegenerativnog poremećaja.

Ali kava nema povoljan učinak samo na neurodegenerativne bolesti, pokazuje i dobro djelovanje na smanjenje rizika od bolesti jetre, kao i nekih vrsta raka.

Čini se da pomaže u smanjenju rizika od depersije te može dramatično smanjiti rizik od samoubojstva.

Kava se često proziva kao “krivac” za podizanje krvnog tlaka, ali on se s vremenom smanjuje. U skladu s tim, pijenje ovog napitka, pokazuju istraživanja, ne povećava rizik od bolesti srca.

Studije su pokazale i da ispijanje kave ima još jednu prednost – oni koji uživaju u njoj žive dulje i imaju manji rizik od preuranjene smrti.

Bogat je izvor antioksidansa, u zapadnjačkoj prehrani možda i najveći, s obzirom na raznovrsnost prehrane današnjeg čovjeka.